Undanstuvat

Så här ser förvaringen ut i Hannes rum nu när lådorna är på plats. Vi funderade länge på vad vi skulle välja som slukar både Hannes leksaker och mina pysselgrejer. Alternativen vi hade var Ikeas Expedit-hylla och Stuva-systemet som likaså är från Ikea. Valet för på Stuva, och det är jag mycket glad för nu. En orsak är att Stuva som helhet sväljer mera. En annan är att jag kunde hålla mig till de förvaringslådor jag redan hade för mina prylar, i stället för att hela tiden tänka i 32×32 cm och ordna om allt i (nya?) korgar och lådor som passar de måtten.

Nu återstår det att skaffa några korgar eller mindre förvaringslådor till för Hannes mat- och kökssaker och lite andra grejer, och sen har var sak sin plats.

Dymo funkar inte i alla lägen – vi fick hitta på ett annat sätt att märka innehållet i lådorna med leksaker.

När Hannes vaknade från dagssömnen fick han upptäcka sina leksaker på nytt. Väldigt snabbt fattade han galoppen med att alla saker har sina egna platser och kvällsstädningen gick mycket smidigare än tidigare.

Muminmamman Maria som kan titulera sig professional organizer skrev nyligen på sin blogg om ordning och reda bland leksaker. Där finns många bra tips. Vi har genast tagit i bruk ett av dem, nämligen att kvällsstäda med en timer. Vi hade bra rutiner med att tillsammans plocka undan leksakerna varje kväll då vi bodde i England. Men under hösten slarvade vi allt oftare och speciellt efter jul blev det riktigt bedrövligt med kvällsstädandet. Det i kombination med en massa nya julklappsleksaker gjorde att vi hade totalkaos i vardagsrummet (och ont i fötterna av allt trampande på duploklossar).

Nu har vi kvällsstädat med timer tre kvällar, och det har gått över förväntan. Så till den grad att Hannes i förrgår kväll redan tidigt började fråga efter klockan, klockan, sätta igång den. Få se hur ivrig han är sen när nyhetens behag lagt sig. Han får trycka igång timern och sen städar vi så mycket vi hinner på 10 minuter. Och man hinner förvånansvärt mycket på 10 minuter. Timern gör dessutom att jag själv också faktiskt plockar undan leksaker under de där minutrarna, i stället för att råka fastna på vägen och göra något annat.

Ett annat av Muminmammans tips som jag tänkte att vi ska ta ibruk är att ha en särskild låda eller korg som man kan plocka leksaker i från diverse rum under dagens lopp, för att sedan sortera dem när man har tid och lust.

Ebba von Sydow har förresten också nyligen bloggat om att fixa barnrummet. Även där hittar man inspiration och idéer.

 

2 tankar om “Undanstuvat

  1. Hej!

    Jag är i tagen att köpa stuva men gillar inte riktigt luckan som hör till. Vad är detta för luckor?? Supertacksam för svar!

    • Hej! Tyvärr – det här är luckor som Ikea har sålt, men som de tyvärr inte längre har i sortimentet. Slutade säljas i fjol våras. Vi märkte det då vi precis höll på att köpa våra och de var slutsålda på många håll. Och jag grämde mig rejält, för nu har vi inte samma möjlighet att bygga ut förvaringen som vi hade räknat med. Hoppas du hittar nån helhet du är nöjd med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s