Ventimiglia – en marknadsstad i Italien

I fredags åkte vi över gränsen till Italien. Fullproppat tåg och trängsel på stationen i Ventimiglia, för på fredagar är det marknadsdag i stan.

Jag vet inte om det var inbillning, men på något sätt tyckte jag att man i stadsbilden märkte att vi inte längre var i Frankrike utan i Italien.

Smidigt att det från Juan-les-Pins går tåg längs kusten hela vägen till Ventimiglia. Tåget går via Monaco och där är det tänkt att vi ska göra ett besök nästa vecka.

Marknaden – som lär vara en av de största i de här delarna av Medelhavskusten.

Allra mest var det kläder som såldes, men lite annat marknadskrääsä fanns också. Väldigt lite barnkläder och väldigt lite mat och annat ätbart.

Vackra vyer från marknaden.

Och dagens räddare – det fanns en stor lekpark mitt bland gatorna med marknadsvimmel. Parkerade resten av familjen där, och sen fick jag gå i lugn och ro.

Här hade jag säkert köpt en kaffekokare om det inte varit så att vi redan har en (som jag nu faktiskt har lärt mig att använda).

Elektroniken som fanns till salu var typ detta – klockor och ficklampor.

Kläder och kläder och kläder, det mesta i samma stil.

Marknaden i Ventimiglia har varit känd för att sälja piratversioner av märkeskläder (och poliser lär kunna gå igenom shoppingpåsarna på tåget och beslagta piratprodukterna).

Marknaden låg väldigt vackert vid stranden, och emellanåt smög jag till strandpromenaden för att njuta av utsikten.

Det bästa med den här marknaden var att den var på ett vidsträckt område. Man gick runt längs gator i många olika riktningar i stället för att traska fram och tillbaka och av och an på ett torg.

Poliserna patrullerade runt, och då de gått förbi kom försäljare fram som var specialiserade på piratkopior – av klockor, solglasögon, väskor, plånböcker och hattar.

Hela den ruljangsen kändes lite som försäljningen på Drottninggatan i Stockholm då jag var barn och vi åkte på en dag i Stockholm-kryssningar.

Utsikten från lunchrestaurangen.

Pasta Bolognese (och det röda helskägget får man väl se som en hyllning till kocken).

Skaldjurssallad till förrätt för mig.

Och grillad fisk till huvudrätt.

Utsikten var strålande, men det vi kanske minns bäst från denna restaurangmåltid var att en dam i ett bord nära vårt blev bestulen på sin handväska.

Lite marknad igen, nu hittade vi matdelen med färggrann pasta …

… och enorma bitar parmesan.

Så ett varv via saluhallen.

Tänk att bo nära en riktig saluhall och regelbundet kunna handla där.

Gelato och doppio.

Och så tåget tillbaka till Frankrike. Arrivederci Italia!

Oj vilka vyer det var på tågresan (och oj vilket tjusigt filter bilderna fick tack vare det smutsiga och rispiga tågfönstret).

Vad handlade vi då på marknaden? Mannen köpte en huppare, jag köpte tre par byxor med tanke på jobbstarten som väntar efter den här semestern.

Är man hemmamamma så är man.

Jösses vad det är skönt med haremsbyxor förresten. Har ett par i caprilängd på mig nu, och jag har på känn att de blir min semesteruniform här. Och att de längre blir vardagsuniformen då vi kommer tillbaka till Finland, för man måste ju ha bekväma jobbkläder även därhemma då man sköter barn.

 

Annonser

One thought on “Ventimiglia – en marknadsstad i Italien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s