Tranoffee Pie

Armywifen levererar inte så mycket för tillfället, men ett recept på en höstdelikatess ska jag bjuda er på. För det här blev riktigt gott. Får gå under namnet Tranoffee Pie, eftersom det är som en Banoffee Pie men med tranbär i stället för banan. Jag lagade min första Banoffee Pie i somras, men det blev alldeles för sötsliskigt i min smak. Med tranbär i blir det en helt annan sak.

Börja med att göra bottnen. Smula cirka 200 gram digestivekex (jag valde fullkornsvarianten för att det skulle kännas yttepyttelite hälsosammare) och blanda ner 100 gram smält smör eller margarin. Tryck ut degen i en form (gärna med löstagbar kant, men det hade jag inte tillgång till).

Då pajbottnen stelnat brer man ut en burk karamelliserad mjölk ovanpå. (Jag fuskade och köpte färdigt karamelliserad mjölk, men man kan också köpa kondenserad mjölk och koka hela konservburken hemma så att man får nåt som påminner om tjock kolasås. Har själv aldrig testat att koka, min framförhållning och mitt tålamod räcker sällan för nåt som först ska kokas i många timmar och sedan ännu svalna innan man ens kan öppna burken och provsmaka.)

Strö sedan ut tranbär över kolasåsen. (Jag använde halvtinade bär.)

Strax innan serveringen bredde jag ut lättvispad vaniljvisp över bären (egentligen ska det vara vispgrädde, men jag föredrar smaken av vaniljvisp). Om man vill kan man sedan dekorera pajen, till exempel med riven choklad eller med att strö över lite kakao.

Jag hade inget lämpligt att dekorera pajen med, men den slank ner ändå.

Ni vet – kombinationen av tranbär och kola. Mmmmmmmmmm!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s