Ännu mera mat

Har fortsatt att laga mat enbart utgående från vad jag själv vill ha.

Det har blivit risotto med butternutpumpa.

Resten av pumpan åt vi med pasta, fetaost och spenat.

Och tacos! Varför har vi inte ätit tacos förut? Tortilla har vi haft, men det var långt ifrån likadan succé som tacos. Borde ju ha fattat att Hannes skulle gilla de knapriga tacoskalen. Sin första taco åt han rentav med fyllning, resten åt han skal och fyllning skilt för sig.

Hittade tack vare detta blogginlägg det perfekta vegetariska tilltugget till tacos. Röda linser med tacokrydda. Enkelt, snabbt, nyttigt och framför allt gott.

Så här såg det ut då jag var halvvägs i fyllandet av mitt tacoskal. Då det väl var fyllt med extra allt såg det inte längre särskilt aptitligt ut, men jösses så gott det var. Killarna åt sina linser okryddade. Är annars väldigt glad att båda killarna gillar röda linser, kikärter och kidneybönor, det gör den vegetariska delen av matlagningen lite lättare.

Vi har också ätit paj med grönkål, fetaost, tomater och oliver (inspirerad av Perfektionisten Pia – igen en gång). Grönkål var en ny bekantskap för mig, och en trevlig sådan, kommer definitivt att laga igen. Hannes överraskade stort och åt upp hela sin första minibit och bad till och med om mera paj två gånger. Men då ville han ha bara paj och åt nästan enbart pajbotten, oliver och lite fetaost.

Batatsoppa enligt Pirkka (samma recept som finns på batatpurékorven).

Hannes åt två skedar soppa och levde på foccaccian som han var med och bakade.

Gjorde fyra olika smaker då vi råkade ha tillbehören hemma. Oliver blev Hannes favorit (vi andra fick knappt smaka), rosmarin, en naturell med bara salt och olivolja (som Amos gillade) och körsbärstomater med basilika. Oliver och rosmarin var mina favoriter av dessa, nästa gång kanske vi testar fetaost och soltorkade tomater också.

Och så ännu en soppa, en improviserad sak med palsternacka, potatis, lök, vitlök, vittvin och grönsaksbuljong. Riktigt gott serverad med turkisk yoghurt och solrosfrön. Hannes åt upp hela sin lilla portion (med många grimaser visserligen och mutad med oliver).

Amos har fortsatt vara min matkompis, han har bara gapat efter mera och ätit flera portioner av det mesta. Sopporna, risotton, grönkålspajen – allt har sjunkit ner. Då han fick smaka på enbart stekt grönkål spottade han ut det, men i pajen gick det bra. Det enda han egentligen inte har ätit under de senaste två veckorna var konstigt nog våfflorna. Han är en sådan fullständig motsats till sin bror då det gäller mat. Äter allt och äter snabbt. Jag hoppas så innerligt att det håller i sig. Hoppas också att det kan ha åtminstone en liten positiv inverkan på Hannes ätande.

Det jag märkt med mig själv är att det som krävs för att jag ska kocka mer mångsidigt och testa mer nya grejer är ett ryck av inspiration då jag googlar recept tills snålvattnet rinner. Och detta inspirationsryck bör komma i god tid innan handelslistan för veckohandlandet ska skrivas. Tidigare har det oftast blivit så att jag skrivit handelslistan minuterna innan mannen åkt och handlat, och då blir det mest bulkvaror och sådant vi alltid brukar äta. Men när veckomenyn är klar och ingredienserna finns hemma är det ju bara att laga och njuta.

Dessutom har jag insett att om man lagar middag man verkligen gillar finns det också god lunch följande dag. Vi äter oftast rester till lunch (eller ska vi säga killarna har ätit rester och jag har ätit havregrynsgröt för att jag föredragit det framom trista rester). Tidigare har detta lunchupplägg varit en nackdel, för om Hannes inte gillat middagen har jag försökt fixa nåt annat till lunch åt honom följande dag. Men nu äter han ju på lekis flera dagar i veckan, och jag och Amos kan fajtas om goda middagsrester hemma.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s